Blog HEMAV

La invasión de los drones en la revista Theknos

La invasió dels drones

Portada en el número 181 de la revista prestigiosa THEKNOS promoguda pel Col.legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. (Març 2014)

de JOSEP M. BERENGUERAS l berengueras.net

 

La majoria de la gent no sabia que existien fins que una campanya de promoció d’Amazon els va introduir en les converses de gairebé tothom. Els drones (i no drons, com la majoria de gent es pensa) són petits o grans aparells voladors no tripulats que circulen pel cel des de fa dècades sense que la gent se n’hagi adonat, però tot just ara comencen a tenir una repercussió directa en la vida de les persones. I en el futur pròxim se’n parlarà molt. Gran part de les tasques que realitzen els drones estan relacionades amb el manteniment correctiu, predictiu i preventiu d’infraestructures i instal·lacions industrials, com la inspecció de generadors eòlics o de línies d’alta tensió.

Que és realment un drone?

Els drones o UAV (vehicle aeri no tripulat, de les sigles en anglès) són aparells que tenen la capacitat de volar d’una manera autònoma, sense conductor, i que poden anar d’un punt a un altre mitjançant els seus recursos. Es diferen- cien d’uns altres aparells voladors que necessiten un control manual, com els radiocontrolats, en el fet que els drones incorporen un sistema d’intel·ligència gràcies a la programació de la seva electrònica, cosa que els permet volar autònomament.

Pot semblar un invent recent o quasi ciència-ficció, però els drones, com tants altres invents, tenen un origen militar llunyà. Des de la Primera Guerra Mundial que s’ha intentat de produir aquesta classe d’aparell, que podia fer missions arriscades sense posar en perill cap vida, però fins a la Segona Guerra Mundial no es van aconseguir avenços per aconseguir-ho. Si la societat actual coneixia els drones era pel vessant militar, perquè països com els Estats Units els utilitzaven per fer atacs (“morts selectives”) en conflictes com el de l’Afganistan o el Pakistan. Però des de fa dos anys això ha canviat radicalment: els drones han passat del camp militar al civil i han esdevingut protagonistes d’empreses de sectors diversos i de particulars, i poden ser pilotats fins i tot mitjançant un mòbil o una tauleta.

Una indústria a Catalunya

L’oci particular, però, no és l’únic que s’ha beneficiat de la generalització dels drones. La indústria elèctrica, l’agricultura, la prevenció d’incendis, la protecció civil i l’ordenació territorial, entre molts altres, són sectors que han vist els drones com a aliats per a certes tasques i per estalviar costos, sense oblidar una altra indústria important, l’audiovisual, que ha trobat en aquests aparells la manera perfecta d’aconseguir un altre punt de vista per a les càmeres fotogràfiques i de vídeo.

També s’ha creat indústria de drones a Catalunya. És el cas d’Hemav. Fa dos anys, set joves estudiants d’enginyeria van decidir portar a la pràctica una de les seves aficions: fer volar alguna cosa. Així, van crear, amb èxit, el seu primer prototip de drone en forma d’avió. A partir d’aquí van formar una empresa i s’hi van dedicar en cos i ànima. “Uns altres compren la plataforma, el drone i el sistema operatiu de comandament, i operen. Nosaltres creem els artefactes des de zero i tenim el nostre sistema de comandament, de manera que podem modificar el drone segons les necessitats del client”, afirma el responsable de desenvolupament de negoci d’Hemav, Àlex Gomar. Treballen en el sector audiovisual — són proveïdors d’imatges, per exemple, de RTVE—, en la detecció agrícola aèria —per saber si un terreny és fèrtil, si té massa aigua…— i en altres indústries com la inspecció de túnels o de línies elèctriques. ”

Legislació Inexistent

Els drones ja s’utilitzen en molts projectes arreu del món: elaboració de mapes a Mèxic, cerca de restes arqueològiques al Perú, control de fronteres al Brasil, cerca de caçadors furtius a l’Àfrica (un projecte de l’ONG WWF) o fins i tot vigilància d’estudiants que fan exàmens a Bèlgica. A Espanya, els investigadors de l’estació biològica de Doñana-CSIC també van creure en les aplicacions que podien tenir i, així, van crear els seus drones, que utilitzen per estudiar el comportament d’animals com les oques salvatges.

Tot i els avantatges que, aparentment, tenen, també hi ha, de moment, una part fosca: la legislació. Com tota tecnologia nova, l’aparició i l’extensió ràpida de l’ús d’aquests aparells s’han donat sense que hi hagi cap llei que en reguli l’ús, cosa que pot provocar problemes. Per exemple, l’any passat un drone va sobrevolar l’aeroport JFK de Nova York i aquest mateix any l’aeroport de Bremen ha hagut de cancel·lar i redirigir diversos vols per la presència d’un objecte volador no identificat. Tant la Comissió Europea com molts estats del continent (l’Estat espanyol, per exemple) han començat el procés de redactar una normativa que reguli aquests aparells. El sector reconeix que la legislació haurà de ser dura per evitar que hi hagi cap mena d’accidents. Per això, es treballa en l’opció d’establir certes categories de grandària i potència dels drones i només permetre el pilotatge dels aparells més potents a professionals formats. També s’haurà de limitar l’espai on podran volar i establir certs deures i obligacions dels pilots. Es creu que la legislació no s’aprovarà fins l’any vinent, com a mínim. Als Estats Units també es treballa en una nova llei del sector; de moment, però, els drones amb finalitats comercials no poden volar més enllà del camp visual sense un permís especial.

Link de la versió complerta online de la revista Theknos on es publica el reportatge sobre drones, de Josep M. Berengeras. La invasió dels drones.

Deja un Comentario

Tu email no va a ser publicado.

Sedes Principales

Barcelona

Headquarters – Hemav Technology

Fontsanta 46. 08970 Sant Joan Despí

Barcelona (ESPAÑA)

(+34) 932 202 063

info@hemav.com

 

Brasil

Hemav Brasil

Rua Melo Póvoas, 106 – Jaraguá, Maceió

Alagoas 57022-230 (BRASIL)

(+55) 62 3624 3065

info@hemav.com

USA

Hemav Agrotech Inc

2655 LeJeune Rd., Suite 810 – Coral Gables

Florida 33134 (USA)

info@hemav.com

Amsterdam

World Trade Center

Strawinskylaan 381

1077 Amsterdam

info@hemav.com